Citrus yuzu / Japán citrom

Citrus yuzu / japán citrom
Citrus yuzu / Japán citrom
Citrus yuzu / Japán citrom
Citrus yuzu / Japán citrom
powered by social2s
Leírás

A Yuzu / japáncitrom egy Kelet-Ázsiából származó citrusféle, vadon nő Tibetben és Kína belsejében. Főképp a japánok termesztik. Kétféle színben: zöldben és sárgában. Késő ősszel érik, sárguló termése tél közeledtét jelenti számukra. Általában kis méretűre nő meg, de van belőle egészen nagy is. Kis fán vagy cserjén növekszik, aminek fő jellemzője, hogy tele van tüskékkel és nagy, illatos levelekkel. Szezonja télen van. Fényes, bőrnemű levelei lándzsásak, fehér virágai illatosak. Novembertől januárig terem. Termései karácsony táján, már sárga karácsonyi gömbökként díszítik a fát.

Enyhén barázdált, éretlenül zöld, éretten sárga-narancssárga héjú gyümölcse gömbölyű, enyhén lapított, rücskös, könnyen hámozható. Íze a grapefruit és a citrom keveréke, pikánsan savanykás ízű. A yuzu rendkívül egészséges, háromszor több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Fogyasztható nyersen, de illik a tengeri ételekhez is. A yuzu lassú növekedésű. Nem szereti a nedvességet, ellenben fényigényes. -12 0C fagytűrő.

 

Enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talajba való. Európa nyugati felén ki is ültetik, nálunk azonban inkább dézsás növényként tartható, amit teleltetni kell világos, hűvös helyen, minimális öntözés mellett. Ha télen 15 0C-nál magasabb hőmérsékletű helység áll csak rendelkezésre, rendszeres öntözést és pótmegvilágítást igényel. Teleltetéskor gyakran elhullajtja a leveleit, azonban következő tavasszal újból kihajt.

 

Télállóság: Zóna 7b -12.2 °C.

    

Vélemények

Még senki sem nyilvánított véleményt erről a termékről.
Ez a webhely a Google cookie-jaival kínál szolgáltatásokat és elemzi a forgalmat. Az IP-címed és a felhasználói ügynököd a teljesítmény- és biztonsági mérőszámokkal együtt megosztásra kerül a Google-lal a szolgáltatás minőségének biztosítása, a használati statisztikák elkészítése, valamint a visszaélések észlelése és megoldása érdekében.
Ok