Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder

Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder.
Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szederBlackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder
Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder
Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder
Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder
powered by social2s
Description

A Blackberry Thornfree / Thornfree tüskétlen szeder, 2-4 m magas, tüskementes, kúszó növekedésű, erős támrendszert igényel. Nagyon bőtermő, nagyszemű, 4,5 g/db átlagsúlyú, fekete színű, kemény húsú, fényes, lédús, kellemes ízű fajta. Július végétől szeptember közepéig érik. Öntermékeny. A Merton Thornless tüske nélküli fajtát keresztezték az észak-amerikai merev szárú, tüskével borított, sarjakkal rendelkező fajtákkal, és ebből állították elő a világszerte terjedő tüske nélküli szederfajtát: Thornfree 1966-ban.

Napos, szélvédett fekvésben érzi magát a legjobban, aszályos nyáron öntözni szükséges. Mivel magasra nő, megfelelő erősségű támasztékot igényel. A legkedvezőbb a középkötött, levegős és humuszban gazdag talaj. A talajvíz még átmenetileg sem emelkedhet a gyökérzóna közelébe. Vizes, túl nedves talajokon a szederültetvény a gyökérkárosodás miatt rövidebb életű lesz és a Phytophtora-fertőzés veszélye is megnő. Szárazságtűrőbb, mint a málna, mégis nagyon vízigényes. Biztonságosan csak 700-800 mm-t meghaladó csapadékmennyiség mellett termeszthető. Különösen fontos a június–július és az augusztusi csapadék. Hazánkban árutermelő szederültetvényt csak öntözési lehetőség esetén ajánlatos telepíteni.

Javasolt sortávolsága 2,5-3 méter, tőtávolsága 1,5-2 méter. Továbbá szükséges a rendszeres metszés, az oldalhajtások eltávolítása. Az szüret után az új hajtások számát növényenként 3-5-re kell csökkenteni. Hektáronként 10-15 tonna is lehet a hozama.

Télállóság: Zóna 6a -23.3 °C.

Reviews

There are yet no reviews for this product.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok