Ribes rubrum Jonkheer van Tets / Piros ribizli Jonkheer van Tets

Ribes rubrum Jonkheer van Tets / Piros ribizli Jonkheer van Tets
Ribes rubrum Jonkheer van Tets / Piros ribizli Jonkheer van TetsRibes rubrum Jonkheer van Tets / Piros ribizli Jonkheer van Tets
Ribes rubrum Jonkheer van Tets / Piros ribizli Jonkheer van Tets
Grossulariaceae ribes rubrum / Piros ribizli
Grossulariaceae ribes rubrum / Piros ribizli
powered by social2s
Description

A Ribes rubrum Jonkheer van Tets / Piros ribizli Jonkheer van Tets egy 1-1,5 m magasra növő tüskétlen cserje, amely évenként több fiatal hajtást hoz. Hímnős virágait az 1 évnél idősebb ágak oldalrügyeiből fejleszti ki, miközben 4-5-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, míg végül elhalnak. A levelek 3-5 karéjúak, a szélükön erősen fűrészesek, a tőhöz közel szív alakúak. Termése úgynevezett álbogyótermés, melynek színe a fajtától függ. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be.

Bogyófürtjei éretten is a bokrokon maradnak. Kellemesen savanykás íze, magas C-vitamin tartalma miatt friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra használják. A rendszeres gyomirtáson és a nagyon sok új hajtásnak a válogatásán kívül évente az elöregedő, már keveset termő ágak eltávolítását és csak a szükség szerint alkalmazott permetezést igényli.  mindenütt termeszthető, de a nagyon napsütéses és teljes árnyékos helyeket nem kedveli.

A forró napsütésnek erősen kitett helyeken levelei sárgulnak, majd el is hullanak. A napsütéses helyeken íze, aromája jobb, és cukortartalma is nagyobb lesz. A teljes árnyékot nem, de a magas páratartalmat kedveli. A legnagyobb teleket is jól bírja, tehát nem fagyérzékeny, de a tavaszi utófagyok azért kárt tehetnek benne. Megterem az agyagos és homoktalajokon is, de a mérsékelten nedves, középkötött, mély termőrétegű talajokat kedveli. A fekete ribizlinél jobban elviseli a kevésbé savanyú, sőt a meszes talajt is. A kerti termesztés elhanyagolásakor elvadulhat.

Télállóság: Zóna 4a -34.4 °C.

    

Reviews

There are yet no reviews for this product.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok